"Als een chocoladepaasei dat ontdaan is van haar kleurrijke zilverfolie, blijft ook bij de Mattheus Passie van Musica Extrema zodoende voornamelijk de heerlijk muzikale kern van Bachs Paasklassieker over"

Mattheus Passie
Gezien op 9 maart 2024, Theater Koningsduyn in Castricum
Geschreven door Sander van Kaam


Zoals bij zoveel feestdagen, zijn ook aan Pasen allerhande tradities verbonden. Naast een uitgebreide brunch met de gehele familie of een bezoek aan de plaatselijke woonboulevard als juist die jaarlijkse familieverplichting is doorstaan, is dat voor de één een bezoek aan een uitvoering van de klassieke Matthäus-Passion van Johann Sebastian Bach, en voor de ander verlekkerd kijken naar de BN’ers in het televisiespektakel The Passion. Het muzikale ensemble Musica Extrema slaat met haar Mattheus Passie een smaakvolle brug tussen die ogenschijnlijk totaal verschillende werelden. 

In de Mattheus Passie van Musica Extrema geen grote koren zoals bij de gebruikelijke uitvoeringen van het meesterwerk van Bach, maar ook geen groot verlicht kruis zoals op televisie. Een vijfkoppig orkest speelt in plaats daarvan bewerkingen van het gekende klassieke werk, die – vermengd met Latijns- Amerikaanse invloeden – fris, toegankelijk en bij vlagen zelfs swingend aandoen. Twee solisten nemen de verschillende personages uit het lijdensverhaal van Jezus Christus op zich, en vervangen daarmee de grote koren uit het origineel. Het ontbreken daarvan moet verder goed gemaakt zien te worden door het publiek, dat wordt gevraagd om de zogeheten koralen mee te zingen. De teksten worden daartoe op een scherm geprojecteerd.

In plaats van de originele Duitse teksten die de muziek van Bach doorgaans vergezellen, wordt bij deze eigentijdse uitvoering dan ook gebruik gemaakt van een spitsvondige Nederlandse vertaling van de twee jaar geleden overleden zanger en tekstschrijver Jan Rot. Het origineel van Bach is voor de gelegenheid ingekort, waarbij er delen zijn weggelaten en gezongen delen zijn vervangen voor instrumentale varianten. Als een chocoladepaasei dat ontdaan is van haar kleurrijke zilverfolie, blijft ook bij de Mattheus Passie van Musica Extrema zodoende voornamelijk de heerlijk muzikale kern van Bachs Paasklassieker over in een daardoor zeer toegankelijke en vooral smaakvol gebrachte uitvoering. Oud-nieuwslezer Noraly Beyer is daarbij de gids of verteller, maar in ieder geval is zij zeker géén evangelist. Als Musica Extrema haar publiek ergens toe wil bekeren, is het dan ook vooral de liefde voor de muziek van Bach, die haar tijdloosheid inmiddels ruimschoots heeft bewezen.

Mattheus Passie is zaterdag 30 maart te zien in het Kennemer Theater in Beverwijk.