Ali Mousavi

'Een hilarisch feelgood feestje'

Nienke Plas - Postnatale expressie
Gezien op 19 april 2023, Stadsschouwburg Velsen, IJmuiden.
Geschreven door Madelon de Waal


Binnenkort staat Nienke Plas in het Kennemer Theater met haar tweede voorstelling Postnatale Expressie. Nienke is vooral bekend van hilarische YouTube video’s waarmee ze in 2016 is doorgebroken. Daarin neemt ze haar ‘kijkertjes’ mee in allerlei grappige situaties, waar ze met haar Amsterdamse tongval open en vol zelfspot over vertelt. Inmiddels vlogt ze ook over haar dagelijkse leven en is ze te zien geweest in verschillende televisieprogramma’s zoals Expeditie Robinson.

Zelf was ik altijd een trouw kijkertje van haar HAHALOG. Toch wist ik niet zo goed wat ik van de theatershow Postnatale Expressie moest verwachten. Zo’n video van 10 minuten is toch iets anders dan een voorstelling van pak ‘m beet anderhalf uur. Samen met een vriendin liep ik dus vooral open en nieuwsgierig de zaal in.

En óf het gelukt is om de vertaalslag naar het theater te maken. De avond vloog voorbij. Vanaf het eerste moment stond Nienke vol energie op het podium. Het publiek nam ze mee in persoonlijke en herkenbare verhalen. De show was geen moment saai en vooral erg grappig. Ik heb op momenten echt gehuild van het lachen.

Wat ik ook prettig vond waren de rustmomentjes. Nienke doet dit door middel van het delen van een persoonlijk verhaal over haar dochtertje en het zingen van een liedje. Want dat kan ze ook gewoon; zingen.

Tijdens de show die ik heb gezien bestond het publiek voornamelijk uit vrouwen vanaf ongeveer 25 jaar. De onderwerpen die Nienke behandeld sluiten goed aan bij deze doelgroep; werken, relaties, het moederschap, ongemakken etc. Ik zou dus aanraden om gezellig met je moeder, zus of vriendinnen heen te gaan. Of sleur wel je partner mee, dan hoort die het ook eens van een ander!

Kortom, ik was echt verrast door de voorstelling Postnatale Expressie van Nienke Plas. De vaart die ze erin had vond ik erg prettig. Ik liep de zaal uit vol positieve energie.

Nienke Plas - Postnatale Expressie is vrijdag 10 mei 2024 te zien in het Kennemer Theater.