"Verfrissend, energiek en zeer vermakelijk!"

Ver van je bed - Annick Boer, Martijn Kardol, Renée de Gruijl & Bart van Veldhoven
Gezien op 16 maart 2024, Schouwburg Het Park in Hoorn
Geschreven voor Claudia Veldt Kraakman


“Ver van je bed”, een gloed nieuwe cabaret musical met in de hoofdrol; Martijn Kardol, Renée de Gruijl en Bart van Veldhoven en Annick Boer bekend van oa de TV kantine en Kopspijkers.

Deze voorstelling betrof een try out en ik was zeer benieuwd wat de avond mij zou brengen. Bij aanvang een rood gordijn met daarop de tekst ‘Een feel good musical’. Nou in deze hectische tijden van onrust was ik wel toe aan wat positiefs dus kom maar door! De gordijnen schoven opzij en het eerste lied ‘De Gloeiende plaat’ werd ingezet. Een vrij dramatisch lied over wereldproblematiek meerstemmig gezongen door de cast. Ik werd gelijk meegezogen in het lied en was betoverd door de prachtige stem van Renée van Gruijl.

Na een kleine minuut werd het lied stil gelegd en gingen de lampen aan. Heel onverwachts maar ook heel intrigerend. De cast gunde ons als publiek een kijkje in de keuken. Dit bleek een rode draad door de hele voorstelling.

Het stuk speelt zich af tijdens een familieavondje in de woonkeuken van moeder Marjan (Annick Boer). Haar twee kinderen, Hannah (Renée) en zoon Pieter (Martijn) komen gezellig een avondje langs om het huwelijksjubileum van hun ouders te vieren. Echter niks is wat het lijkt. Tijdens deze avond komen er talloze thema’s voorbij welke een feest van herkenning vormen. Ondersteund door indrukwekkende liedjes en bijhorende choreografie. Vooral het duet tussen broer en zus wordt geweldig gezongen waarbij opvalt dat de stemmen van Renée en Bart prachtig kleuren en ze de tekst knap kunnen overbrengen, het ontroerd en deed mij even weer verlangen naar familievakanties van vroeger.

Het duet tussen moeder en dochter over daten is vlot, herkenbaar en hilarisch met dank aan het beeldende toneelspel van de beide heren. De cast is heel goed op elkaar ingespeeld en vult elkaar feilloos aan. Jan Dirk (gespeelt door Bart van Veldhoven) maakt ook indruk als life coach met een kwetsbaar klein liedje welke toch even stof tot nadenken geeft. Als afsluiter ‘De Gloeiende plaat’ welke staat als een huis. Samen lachen en relativeren een echte ‘Feel good’ afsluiter! Of toch niet? Ga vooral kijken, Ver van je bed is een echte aanrader!

Ver van je bed is zaterdag 13 april te zien in het Kennemer Theater.