Theaterverkenner Sander van Kaam


Je ziet de aankondiging van een voorstelling, maar je weet vaak nog niet precies wat je verwachten kunt. Met alleen de tekst van de producent kom je er niet, want die belooft je altijd het allerbeste. Daarom stuurt het Kennemer Theater regelmatig theaterverkenners op pad. Dit zijn vrijwilligers die in andere theaters voorstellingen bezoeken voordat ze in Beverwijk te zien zijn. Sander van Kaam (21) is zo’n theaterverkenner. ,,Als ik merk dat ik tijdens een nummer onbewust met mijn voet zit te tikken, weet ik dat het een goede voorstelling is’’, vertelt hij.

In het theaterseizoen 2018-2019 maakte Sander voor het eerst kennis met dit vrijwilligerswerk. ,,Ik zag een oproep in de krant en daar heb ik meteen op gereageerd. Toen werd ik uitgenodigd voor een voorstelling uit de reeks Jeans. Op basis van de recensie die ik daarover schreef, werd ik aangenomen als theaterverkenner.’’ Sander heeft veel interesse in theater, maar ook in televisie en media in de meest brede zin van het woord. Geen wonder dus dat hij Media en cultuur is gaan studeren aan de Universiteit Utrecht. Eigenlijk een driejarige opleiding, maar Sander koos ervoor om er nog een extra jaar aan vast te plakken en loopt momenteel stage bij de Amsterdamse televisiezender AT5. In de periode van 2018 tot 2021 bezocht hij als theaterverkenner voorstellingen in onder meer Purmerend, Heerhugowaard en Amsterdam.

Zijn persoonlijke voorkeur gaat vooral uit naar cabaret en muziek, al weet hij een musical of een mooi toneelstuk ook zeker te waarderen. ,,Ik heb nog geen verzoek geweigerd, ik sta er heel open in. Als het interessant klinkt, dan probeer ik het gewoon. Als ik mijn recensie schrijf, ben ik wel kritisch, maar de belangrijkste vraag die ik mezelf stel is of ik een leuke avond heb gehad. Er kunnen altijd elementen in een voorstelling zitten die minder goed uit de verf komen, maar als ik over het geheel een positief gevoel heb, vertel ik dat ook.’’ Zijn leukste voorstellingen tot nu toe? ,,Ik vond 'Showponies 2' van Alex Klaasen echt heel tof. En van Rosa da Silva heb ik ook erg genoten. Zij heeft hele goede liedjes. Tijdens een voorstelling sla ik vaak wat trefwoorden op mijn telefoon op. Op basis daarvan schrijf ik daarna de recensie. Daarna leg ik het weg en later lees ik het nog eens door, voordat ik het instuur. Het is heel erg leuk om te doen!’’