"Een combinatie van razendsnelle verkledingen, licht onderkoelde humor en een slim decor met een stel – haast onvermijdelijke –tuinkabouters."

Rust en Vreugd
Gezien op 15 maart 2024, Cpunt in Hoofddorp
Geschreven door Sander van Kaam

 

Op welke voedingsbodem komt een gezellige avond theater tot bloei? In het geval van ‘Rust en Vreugd', de opvolger van de succesvolle theatervoorstellingen over Hendrik Groen en gebaseerd op het gelijknamige boek, is dat een combinatie van razendsnelle verkledingen, licht onderkoelde humor en een slim decor met een stel – haast onvermijdelijke –tuinkabouters.

Op het volkstuincomplex Rust en Vreugd zwaait de familie Van Velzen al generaties lang de scepter. Of liever de tuinhark, want Harm, de huidige voorzitter van het bestuur van het complex, kijkt er scherp op toe dat alle tuintjes er strak en keurig bij liggen. Harm moet niets hebben van de strikte Bond van Volkstuinders en houdt er zo zijn eigen regels – met bijbehorend schrikbewind – op na. Samen met zijn zoon Pim, heeft hij het plan opgevat om één van de pas leeggekomen huisjes op te knappen en door te verkopen aan een investeerder. Als blijkt dat één van de andere commissieleden van de volkstuinvereniging dat huisje al heeft toegezegd aan Emma Quaadvliegh, die nu eenmaal bovenaan de wachtlijst stond, zet Harm alles op alles om alsnog één van de huisjes vrij te spelen voor de rijke investeerder. Emma, die op het volkstuincomplex rust hoopte vinden na de dood van haar man, komt op voor de rechten van haar nieuwe vrienden en blijkt daardoor voor Harm een geduchte tegenstander.

‘Rust en vreugd’ is een vrolijke, en door de toevoeging van enkele sterke nummers ook muzikale, opvolger van de eerdere succesvolle theaterbewerkingen van Hendrik Groen. De cast, bestaande uit onder meer Doris Baaten, Wil van der Meer en Sanne Franssen, bevolkt het volkstuincomplex door enkele dubbelrollen en bijbehorende haastverkledingen met zeer uiteenlopende tuinders. Zo is Van der Meer volop te zien als de louche Harm, maar vertedert hij ook in de rol van een volkstuinfanaat op leeftijd met een lied over ouder worden en de daarbij behorende gebreken. ‘Wij willen rust! Wij willen vreugd,’ scanderen de volkstuinbewoners in de voorstelling. Dat laatste is voor de theaterbezoekers het overheersende gevoel na afloop. Zelfs wie – zoals hoofdpersoon Emma – geen groene vingers heeft, zal dan ook zeker met deze voorstelling in zijn spreekwoordelijke knollentuin zijn.

Rust en Vreugd is vrijdag 29 maart te zien in het Kennemer Theater