Kennemer Theater
Frank Ruiter

Rosita Steenbeek

Literaire ontmoeting
di 20 dec 2022 20:00 uur
di 20 dec 2022
20:00 uur
  • di 20 dec 2022
    20:00 uur
    Kleine Zaal
  • Alle genoemde prijzen zijn incl. pauzedrankje en garderobe (tenzij anders vermeld) en excl. € 2,50 administratiekosten per order.

Sinds september presenteert Bibliotheek IJmond Noord samen met het Kennemer Theater in de Kleine Zaal maandelijks op een dinsdagavond een Literaire Ontmoeting met een bekende schrijver. Op 20 december is Rosita Steenbeek te gast. In april verscheen haar nieuwste roman ‘Julia’.
Bestel Serie Literaire Ontmoetingen

Deze avond staat Rosita’s nieuwste roman centraal, waaruit zij natuurlijk fragmenten zal voorlezen. Zij zal vertellen over de totstandkoming van het boek. Uiteraard is er ook gelegenheid om haar vragen te stellen. Ook kun je Rosita haar nieuwste boek kopen dat je dan ook door haar kunt laten signeren. 

Over ‘Julia’:
Julia is het enige kind van keizer Augustus. Ze zegt wat ze denkt, houdt van provoceren, maakt verre reizen en frequenteert een literaire kring van geestverwanten die moeten aanzien hoe de Republiek een keizerlijk regime wordt. Een van hen is haar grote liefde Iullus Antonius. In deze kring worden subversieve teksten geschreven en snode plannen gesmeed, waarin Julia gevaarlijk wordt meegesleept. Rosita gaat op zoek naar deze omstreden en vergeten keizersdochter en wekt haar tot leven, geholpen door gedegen historisch onderzoek, de poëzie van Julia’s tijdgenoten, en door plekken uit haar leven te bezoeken waar de geschiedenis aanraakbaar wordt. In deze schitterende historische roman rijst een temperamentvolle vrouw op die haar eigen keuzes maakt, gedwarsboomd door haar vader die haar dwingt tot huwelijken die passen in zijn politieke strategie.

Over Rosita Steenbeek en haar werk
Rosita Steenbeek debuteerde in 1994 met haar roman De laatste vrouw.

Ze doorliep het Johan van Oldenbarneveltgymnasium in Amersfoort. Vervolgens studeerde ze enige tijd klassieke talen in Utrecht en deed haar propedeuse theologie. Eerder wilde ze een familietraditie voortzetten en dominee worden. Ze zwaaide om naar Neerlandistiek en studeerde aan de Universiteit van Amsterdam af in de moderne letterkunde. Tijdens haar studie acteerde ze regelmatig op het toneel en in de film.

Na haar doctoraal vertrok ze naar Rome om haar geluk in de film te beproeven. En ook om in te halen dat ze indertijd vanwege een hersenbloeding niet mee mocht op Romereis.

Ze speelde in film- en televisieproducties, schreef artikelen voor onder meer Vrij Nederland en vertaalde boeken van Alberto Moravia en Susanna Tamaro uit het Italiaans.

In 1994 debuteerde ze met De laatste vrouw. Een boek dat Rome en Sicilië als decor heeft en dat in verschillende talen werd vertaald. Sindsdien wijdt ze zich volledig aan het schrijven. Er volgden vele romans en ook meerdere boeken over Rome, de stad waar ze het grootste deel van het jaar woont.

Zie ook haar website.

In de collectie
Boeken van Rosita in de collectie van Bibliotheek IJmond Noord vind je hier