Kennemer Theater
Michiel van Nieuwkerk

Auke Kok

Literaire ontmoeting
di 18 okt 2022 20:00 uur
di 18 okt 2022
20:00 uur
  • di 18 okt 2022
    20:00 uur
    Kleine Zaal
  • Alle genoemde prijzen zijn incl. pauzedrankje en garderobe (tenzij anders vermeld) en excl. € 2,50 administratiekosten per order.

Sinds september presenteert Bibliotheek IJmond Noord samen met het Kennemer Theater in de Kleine Zaal maandelijks op een dinsdagavond een Literaire Ontmoeting met een bekende schrijver. Op 18 oktober is historicus, journalist en schrijver Auke Kok te gast. Eind 2019 verscheen zijn biografie over Johan Cruijff en vorig jaar oktober verscheen zijn debuutroman ‘Flinke jongen’.

Bestel Serie Literaire Ontmoetingen

Deze avond staan Aukes debuutroman centraal, waaruit hij fragmenten zal voorlezen. Natuurlijk is er ook gelegenheid om hem vragen te stellen. Ook kun je het boek kopen dat je dan ook door hem kunt laten signeren.

Over ‘Flinke jongen’:
Het ontroerende romandebuut van Auke Kok Flinke jongen volgt een jaar uit het leven van Hidde, een jongen van twaalf in een ogenschijnlijk leuk, zelfs kleurrijk, maar in feite ongelukkig gezin. Zijn hardwerkende vader kan onverwachts in enorme driftbuien losbarsten, zijn charmante maar wispelturige moeder biedt geen houvast, en hij ziet het toch al niet zo goede huwelijk van zijn gereformeerde ouders snel afbrokkelen. De leden van het gezin misleiden elkaar, liegen als het uitkomt. Buiten, voetballend met zijn vriendjes, voelt Hidde zich veiliger dan binnen. Meer en meer wordt hij een dagdromer en stijgt hij op in fantasieën over heldendaden met de bal. Hij wapent zich met stilzwijgen, met observaties van zijn opstandige broer die door zijn vader wordt geslagen en vernederd. Zo overleeft hij door slimheid en calculerend gedrag – op grote afstand van zijn helden in het Nederlandse profvoetbal die in dit jaar, 1969, op weg zijn naar de wereldtop. Hidde is lang niet zo flink als zijn idolen in de stadions. Of toch wel? Uiteindelijk doet hij een verwoede poging in dit aangrijpende verhaal over voetbal, dat niet zomaar een spelletje is maar een reddingsboei in een tijd van stijgende welvaart en afbrokkelende zekerheden.

Over Auke Kok en zijn werk
Kok studeerde maatschappijgeschiedenis  aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Daarna werkte hij als redacteur van de Haagse Post en maandblad Quote. Tussen 1990 en 2000 was Kok redacteur, adjunct-hoofdredacteur en hoofdredacteur ad interim van opinieweekblad HP/De Tijd.  Daarna stapte hij als redactiechef over naar het Radio 1 Journaal. In 2004 vestigde Kok zich als zelfstandig journalist en boekenschrijver. Oorlog, geschiedenis en sport zijn terugkerende thema's in zijn werk, dat zich doorgaans laat kenmerken door sterke accenten op de tijdgeest en een verhalende, empathische schrijfstijl. Vanwege zijn sporthistorische kennis treedt Kok regelmatig op in radio- en televisieprogramma's. Hij is onder meer medewerker van NRC Handelsblad, weekblad Vrij Nederland en de VARAgids. Zijn voetbalcolumns in HP/De Tijd zijn in 2000 gebundeld als boek onder de titel Balverliefd. In 2014 verscheen De eenzaamste vrouw van Amsterdam, met zijn columns die hij als stadschroniqueur van Het Parool schreef.

Zie voor onder meer het volledige overzicht van wat hij heeft geschreven zijn website.

In de collectie
Boeken van Auke in de collectie van Bibliotheek IJmond Noord vind je hier