Kennemer Theater

Rosa da Silva is donderdag 10 februari 2022 te zien in het Kennemer Theater


Theaterverkenner Sander van Kaam heeft 'Daar moet je heen' van Rosa da Silva gezien op 26 oktober 2021 tijdens de premiere in De Kleine Komedie in Amsterdam. Lees hieronder zijn ervaring. 

Glitters en windmachines in Da Silva’s eerste solo: “Een beetje Hans Klok is nooit weg”

Met haar Portugese wortels wordt Rosa da Silva in haar omgeving geroemd om de manier waarop zij fado kan zingen. Zij heeft deze levensliederen tot in de treuren ten gehore gebracht op alle mogelijke familiebijeenkomsten, en dus doet zij het in haar eerste solovoorstelling Daar moet je heen absoluut niet. Of misschien eentje dan. 

Rosa da Silva is voornamelijk bekend door haar rol als Anne Frank in de theatervoorstelling over diens leven. Toch is Da Silva er zelf van overtuigd dat haar grote roem nog stamt uit het jaar 1995, toen zij Henny Huismans Mini Playbackshow op de televisie won. Zij werd er veelvuldig op aangesproken in Klazienaveen, het weinig ruimdenkende Drentse dorp waar Da Silva opgroeide. De beker van de wedstrijd pronkt als aandenken op het podium. Als haar publiek maar niet denkt, dat zij er met hun vette vingers aan mogen zitten. 

Nu zij al jaren in Amsterdam woont, zou Da Silva soms nog willen dat zij naar de provincie terug zou willen. Om er te werken in de bloedzakjesfabriek van Emmer-Compascuum bijvoorbeeld. Maar ja, zij is knap en talentvol. En, erger nog, zij heeft ambitie. Dat bracht haar tot haar eerste avondvullende solotheatervoorstelling, die zijn kracht voornamelijk haalt uit de verschillende typetjes die Da Silva ten tonele brengt. Van een snobistische Amerikaanse import-Amsterdammer die het gehad heeft met de toeristen in ‘haar’ stad, tot een onvervalst Vlaamse en heerlijk absurdistische toneelschoolauditie. Da Silva probeert veel onderwerpen in haar eerste voorstelling te stoppen, waardoor een duidelijke ‘lijn’ in de avond soms ontbreekt. Dat maakt zij echter meer dan goed met haar hilarische typetjes en prachtig gezongen liedjes, met als hoogtepunt – voor de fijnproever – een cover uit het repertoire van Bassie & Adriaan.