Kennemer Theater

Elisabeth Schelvis Fotografie

20 november - 27 december 2021

‘Van slijk en tijd gemaakt’

Fotograaf en beeldend kunstenaar Elisabeth Schelvis is gefascineerd door het verglijden van de tijd. Schelvis zoekt die tijd in de wereld om haar heen. Woonachtig in Velsen-Noord, vindt ze inspiratie op het strand van Wijk aan Zee, Heemskerk of Bakkum. “De zee gunt me de rust en ruimte om na te denken over leven, dood en tijd. Het is de tijd die alle organismen op aarde laat ontstaan, veranderen, evolueren, en vergaan, in een schijnbaar oneindige cyclus. Wij mensen zijn onderdeel van die cyclus. Het leven glijdt langzaam uit ons weg. De tijd verandert ons: we drogen op en verkreukelen, tot we sterven en verdwijnen. Niemand kan voorspellen wanneer het precies onze tijd zal zijn. En wat blijft er van ons over, na onze dood? Wat was er vóór ons, wat komt er na ons?”

De titel van de expositie “Van slijk en tijd gemaakt”, is ontleend aan een gedicht van Jorge Luis Borges. Daarin stelt Borges dat de mens van slijk en tijd gemaakt is. Wat Schelvis betreft, geldt dit niet alleen voor mensen, maar voor alle organismen. 

“In dit project wilde ik de invloed van tijd van heel dichtbij onderzoeken. Ik wilde erin kruipen, en de oorsprong en verdwijning van organismen tastbaar maken. Ik wilde lang kijken en langzaam vastleggen. Om voelbaar te maken dat we slechts een beetje stof zijn, in dat oneindige universum.”

De beelden van Elisabeth Schelvis vragen om een langzaam ontwikkelproces, dat zich niet helemaal laat controleren en onvoorspelbaar is. Een blauwdruk met chemische onvolkomenheden, waar een film eindeloos op moet projecteren om een beeld achter te laten. De intensiteit van het licht op het strand. De wind en de golven waar we geen vat op hebben. Hoe zeewier zich in water gedraagt. Of hoe haar afdruk achterblijft, als de zon en de vloed hun werk hebben gedaan.“Met het gebruik van organisch materiaal komt voor mij alles bij elkaar. Ik vind het fijn dat stof en papier gaan rafelen, verkreukelen en verkleuren onder invloed van tijd, licht en water. En toen ik besloot de kwallen die ik op het strand vond, op te laten drogen, om te zien wat er achterbleef, ontstond er een zacht gekleurd patroon van kleine kristallen. Prachtig en intrigerend. Alles is van slijk en tijd gemaakt.”