Kunstenaars werken samen met jonge asielzoekers

Gaat het om het adembenemende fotowerk van fotograaf Petra Katanic? Of om de prachtige kostuums van couturier Iva Jankovic? Of gaat het om de jonge asielzoekers? Het gaat om alle drie! In de nieuwe KEK-tentoonstelling ‘Birds of Paradise’ komt het allemaal samen. ‘Birds of Paradise’ is te zien vanaf 16 november tot 31 december in de bovenzaal van het Kennemer theater. Klapstuk van de tentoonstelling is een live-modeshow voor publiek, zaterdag 26 november om 16.00 uur.

Gelauwerd fotograaf Petra Katanic kwam voor dit project ‘Birds of Paradise’ in contact met modeontwerper Iva Jankovic. Op verzoek van de stichting Vrolijkheid (zie kader) werkten zij samen met jonge asielzoekers. Iva Jankovic ontwierp voor en met hen vreemde, veelkleurige onweerstaanbare kostuums. Petra Katanic fotografeerde hen hierin waarna de jonge asielzoekers zich als verrassende modellen ontpopten. En zo kwam de tentoonstelling ‘Birds of Paradise’ totstand. De foto’s van Petra Katanic worden bij KEK op enorme, metershoge doeken tentoongesteld. Dat formaat past bij haar intentie en gedrevenheid. Een foto is een momentopname, maar een fotograaf die boven de anderen uitstijgt pakt het moment. Dat deed Petra Katanic. Via haar camera is het alsof de jonge asielzoekers vanuit de hemel zijn neergedaald. Petra Katanic en Iva Jankovic hadden zich geen betere modellen kunnen wensen. Hun fiere houding en ondoorgrondelijke blik geven de foto’s en kostuums een extra lading.

Moet je weten wat de drijfveren zijn van een kunstenaar? Niet per se. Goed werk, zoals de foto’s van Petra Katanic, volstaat zonder tekst en uitleg. Maar als je eenmaal weet dat de gefotografeerde jongeren uit allesbehalve paradijselijke oorden zijn gevlucht, maakt dat de tentoonstelling nog indrukwekkender. Zelf kwam fotograaf Petra Katanic op jonge leeftijd vanuit Servië naar Nederland. Met lof zwaaide ze af van de Fotoacademie in Amsterdam. Haar opvallende fotoreportages, in opdracht en vrij werk, trekken al jaren de aandacht. Daarnaast geeft ze workshops aan jongeren en werkt ze graag met hen samen. Naar eigen zeggen houdt dat haar scherp en levendig.  

Stichting de Vrolijkheid
‘Birds of Paradise’ kwam tot stand onder de hoede van de stichting De Vrolijkheid. Deze stichting brengt kunstenaars met elkaar in contact om kunstprojecten te ontwikkelen samen met jonge asielzoekers en hun families. Dankzij deze bijzondere projecten komen asielzoekers in Nederland tot hun recht.